FÉNYEK. KÉPEK. FÉNY/KÉPEK. MOZGÓ FÉNYEK. MOZGÓ KÉPEK. MOZGÓ/FÉNY/KÉPEK. KERETBE ZÁRT ÉS SZABADON TERJEDő FÉNYHULLÁMOK, SZOBORKÉNT TESTET ÖLTő FÉNYOBJEKTEK.

AZ ON TÉRSPECIFIKUS CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS A LIGHTHOUSE FÉNYMűVÉSZETI SZÖVETSÉG ALKOTÓINAK KOMPOZÍCIÓIT MUTATJA BE EGY RENDHAGYÓ HELYSZÍNEN, ALKALMI KIÁLLÍTÓTÉRRÉ AVATVA A DEBRECENI CSOKONAI SZÍNHÁZ KÜLÖNLEGES ATMOSZFÉRÁJÚ KÖRNYEZETÉT.

SZIGETI G Csongor:
NapTű [2006/2020]

A NapTű egy hibrid, low- és high tech alkotóelemekből – fa és alumínium alkatrészekből, átalakított csillagászati elektronikából, mechanikából – álló szerkezet, mely éjjel-nappal követi a Nap ”mozgását”. A Föld és a Nap egymáshoz viszonyított, térben és időben ciklikusan ismétlődő elmozdulása a földi élet elengedhetetlen feltétele. A kinetikus szobor ennek a jelenségnek állít mobil emlékművet.

Figyelmünket az egyik legfőbb objektív valóság irányába tereli, melyről másodpercenként megbizonyosodhatunk, a gyakorlatban pedig mérőeszközként is funkcionálhat. A kozmikus összefüggések viszonylatában kijelöl egy adott térbeli helyet, így többé már nem az univerzum egy megjelöletlen helyén állunk. Egy apokalipszis utáni, disztópikus jövőben olyan objektként is működhet, amely segíti a túlélést és tervezést. Akkor is, ha fő energiaforrásunk, a Nap nem látható már…

www.szigeticsongor.com

alkotások

BATTHA GÁSPÁR:
KÉT FORMA?

BORDOS László Zsolt:
Fényformák

BORDOS László Zsolt:
Umbra Triplicata

Healium :
HEXA

KOVÁCS Ivó:
Neo-barokk I.

KOVÁCS Ivó:
Neo-barokk II.
“Omni-tér”

Kiégő Izzók:
RE-FRACTURE

KITZINGER Gábor – MIKOLAI Martin – TARDOS Hanna:
Limbo

MÁTRAI Erik:
Mozgó fal

NAGY András – ADORJÁN Zalán:
Reflectio

SZIGETI G Csongor:
NapTű

SZIGETI G Csongor:
R-FLOW 1.1

SZILÁGYI Csilla – HERCZEG Tamás: TRANSFUSE-sorozat

Vicsek Viktor / Limelight:
Térkitöltő