FÉNYEK. KÉPEK. FÉNY/KÉPEK. MOZGÓ FÉNYEK. MOZGÓ KÉPEK. MOZGÓ/FÉNY/KÉPEK. KERETBE ZÁRT ÉS SZABADON TERJEDő FÉNYHULLÁMOK, SZOBORKÉNT TESTET ÖLTő FÉNYOBJEKTEK.

AZ ON TÉRSPECIFIKUS CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS A LIGHTHOUSE FÉNYMűVÉSZETI SZÖVETSÉG ALKOTÓINAK KOMPOZÍCIÓIT MUTATJA BE EGY RENDHAGYÓ HELYSZÍNEN, ALKALMI KIÁLLÍTÓTÉRRÉ AVATVA A DEBRECENI CSOKONAI SZÍNHÁZ KÜLÖNLEGES ATMOSZFÉRÁJÚ KÖRNYEZETÉT.

KITZINGER Gábor, MIKOLAI Martin, TARDOS Hanna:
Limbo [2020]

A limbo (latin limbus : perem, valaminek a széle) fogalma a középkorból származik. A katolikus teológiában a pokol tornáca illetve a pokol előcsarnokaként ismert. A teológusok úgy gondolták, hogy azoknak a lelke kerül ide, akik az eredendő bűnben haltak meg.

Az installáció egy valós időben, digitálisan generált entitás életciklusának folyamatos ismétlődését követi nyomon. A szimuláció egy plexipiramisban, pontosabban frustumban egyfajta körbejárható hologram formájában realizálódik a kiállítás terében, miközben a program virtuális terében négy kamera rögzíti azt. A frustum mintegy kivágja a tartalmat egy másik dimenzióból, és hologram formájában jeleníti meg a valóságban.

A holografikus animáció tartalma egy büszt köré rendeződik, melyen keresztül megfigyelhetjük az entitás felgyorsított életciklusát, zigótaállapottól a halálon át egészen a Limbóig. A teljes ciklus újból és újból elindul, soha véget nem érő repetitív körforgásba kényszerítve az entitást. A megjelenített karaktert az installáció audiotartalma vezérli, de a néző is képes befolyásolni alakját és hangjait kézmozdulataival és egyszerű gesztusokkal. Ezek a spontán ingerek részben megtörik és módosítják az entitás folyton ismétlődő valóságát és kiszámíthatatlan, véletlenszerű történéseket okoznak ciklikus állandóságában.

szerkezet konstruktőr: BUCZKÓ Bence

www.gaborkitzinger.com

alkotások

BATTHA GÁSPÁR:
KÉT FORMA?

BORDOS László Zsolt:
Fényformák

BORDOS László Zsolt:
Umbra Triplicata

Healium :
HEXA

KOVÁCS Ivó:
Neo-barokk I.

KOVÁCS Ivó:
Neo-barokk II.
“Omni-tér”

Kiégő Izzók:
RE-FRACTURE

KITZINGER Gábor – MIKOLAI Martin – TARDOS Hanna:
Limbo

MÁTRAI Erik:
Mozgó fal

NAGY András – ADORJÁN Zalán:
Reflectio

SZIGETI G Csongor:
NapTű

SZIGETI G Csongor:
R-FLOW 1.1

SZILÁGYI Csilla – HERCZEG Tamás: TRANSFUSE-sorozat

Vicsek Viktor / Limelight:
Térkitöltő