FÉNYEK. KÉPEK. FÉNY/KÉPEK. MOZGÓ FÉNYEK. MOZGÓ KÉPEK. MOZGÓ/FÉNY/KÉPEK. KERETBE ZÁRT ÉS SZABADON TERJEDő FÉNYHULLÁMOK, SZOBORKÉNT TESTET ÖLTő FÉNYOBJEKTEK.

AZ ON TÉRSPECIFIKUS CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS A LIGHTHOUSE FÉNYMűVÉSZETI SZÖVETSÉG ALKOTÓINAK KOMPOZÍCIÓIT MUTATJA BE EGY RENDHAGYÓ HELYSZÍNEN, ALKALMI KIÁLLÍTÓTÉRRÉ AVATVA A DEBRECENI CSOKONAI SZÍNHÁZ KÜLÖNLEGES ATMOSZFÉRÁJÚ KÖRNYEZETÉT.

 BATTHA Gáspár:
Két forma? [2020]

Ha vetünk egy pillantást a világegyetemben előforduló geometriai formákra, rengeteg hasonlóságot találhatunk. A fák ágai például az emberi érrendszerhez hasonló fraktál minta szerint növekednek, de a tejútrendszer csillagainak örvénylése is kísértetiesen hasonlít egy csigaház spirálos szerkezetéhez. Bárhová nézünk, azt vesszük észre, hogy a természet tértől és mérettől függetlenül replikálja önmagát.

Azonban amit a szemünkkel látunk – mint vizuális információ – az csupán a tárgyakról visszaverődő fény idegi jellé alakulása. Egy háromdimenziós kép, amit az emberi elme képes a saját keretei között értelmezni. Ez a kép azonban nem minden esetben egyezik a matematika és fizikai szabályaival: például hogyan is értelmezhetnénk matematikai számítások nélkül egy négydimenziós kockát, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő érzékszerveink?

Az installáció két geometriai formát – egy kockát és egy oktaédert – mutat be, melyek különbözőnek tűnnek, ám mégis képesek egymást másolni: mintha az egyik forma a másik tükörképe lenne. A kérdés csak az, hogy amit látunk az tényleg az-e, aminek látszik?

www.gasparbattha.com

alkotások

BATTHA GÁSPÁR:
KÉT FORMA?

BORDOS László Zsolt:
Fényformák

BORDOS László Zsolt:
Umbra Triplicata

Healium :
HEXA

KOVÁCS Ivó:
Neo-barokk I.

KOVÁCS Ivó:
Neo-barokk II.
“Omni-tér”

Kiégő Izzók:
RE-FRACTURE

KITZINGER Gábor – MIKOLAI Martin – TARDOS Hanna:
Limbo

MÁTRAI Erik:
Mozgó fal

NAGY András – ADORJÁN Zalán:
Reflectio

SZIGETI G Csongor:
NapTű

SZIGETI G Csongor:
R-FLOW 1.1

SZILÁGYI Csilla – HERCZEG Tamás: TRANSFUSE-sorozat

Vicsek Viktor / Limelight:
Térkitöltő